YABANCI OTLARIN ZARARLARI

Yabancı otlar kültür bitkileriyle çoğu defa kuvvetli rekabete girmektedir.Bu rekabet daha çok su, ışık ve mineral maddeler yönünde olmakta ve sonuçta kültür bitkisinde azalmalar meydana gelmektedir.

Yabancı otların meydana getirdikleri zararlar:

  1. Kültür bitkisinin ışığını engellerler
  2. Kültür bitkisinin besinine ortak olurlar
  3. Kültür bitkisinin suyuna ortak olurlar
  4. Çıkardıkları salgılarla kültür bitkisinin gelişmesini engellerler
  5. Toprak sıcaklığını düşürürler
  6. Kültür bitkilerinin uniform gelişmesini ve olgunlaşmasını önlerler
  7. Tarım ürünlerinin kalitesini düşürür
  8. Kültür arazisinin değerinin düşürürler
  9. Kültür bitkilerinin hastalık ve zararlılarına yataklık ederler
  10. Yabancı otların bazıları kültür bitkileri üzerinde parazit olarak yaşarlar
  11. Çiftlik üretim masraflarını yükseltirler Baraj, göller, göletler, havuzlar ve sulama şebekelerinde sorun yaratmaktadır Yabancı otların bazıları hayvan sağlığı üzerine olumsuz yönde etkili olurlar Yabancı otların bazıları insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir Yabancı otlar yangın tehlikesini artırır

1. Kültür Bitkisinin Işığını Engellerler

Bitkiler özümleme yapabilmeleri için kesinlikle güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Yani yüksek bitkilerin gelişebilmeleri için mutlaka güneş ışığına ihtiyaç vardır. Daha çok toprak üstü organları büyük olan ve geniş yapraklı yabancı otlar kültür bitkisini gölgelemek suretiyle onun ışığına ortak olmaktadır. Özümlemede meydana gelen düşüş aynı zamanda bitkinin topraktan daha az besin maddesi almasına neden olmaktadır.

2.Kültür Bitkisinin Besinine Ortak Olurlar

Çoğu defa bu rekabette yabancı otlar üstün gelmekte ve topraktan çok daha fazla besin maddesi kaldırmaktadır. Yabancı otlar kültür bitkisinin besinine geniş ölçüde ortak olurlar. Bu nedenle besin maddeleri alımı yönünden kültür bitkileriyle daima rekabet halindedir. Yabancı otların besin maddeleri bakımından kültür bitkileriyle rekabeti yabancı otun ve kültür bitkisinin türüne bağlı olarak değişmektedir. Bazı yabancı otlar kültür bitkisinden önce çimlenip daha kuvvetli geliştiği için topraktan gıda maddelerini öncelikle almaktırlar.

3.Kültür Bitkisinin Suyuna Ortak Olurlar

  1. Yabancı otlar geniş kök sistemi ve çoğunun geniş yapraklı oluşu topraktan fazla miktarda su alımına ve bu suyun kaybına neden olmaktadır.
  2. Yabancı otlar bu özelliklerinden dolayı su yönünden kültür bitkilerine karşı çoğu defa üstün rekabete sahiptir.
  3. Yabancı otların topraktaki rutubet üzerine etkisi ilk olarak Toprak yüzeyine gölge ederek rutubet kaybını kısmen önlemektedir.
  4. Yabancı otlar derin kök sistemi ve geniş yaprak yüzeyleri nedeniyle topraktaki suyun büyük bir kısmını alır ve kullanmadığını transprasyonla atmosfere vererek fazla miktarda su kaybına neden olur.

4.Çıkardıkları Salgılarla Kültür Bitkisinin Gelişmesini Engellerler

Bazı yabancı otların çıkardıkları salgılar ve toprak altı organların çürümesi sonucunda oluşan kimyasal maddeler kültür bitkilerinin gelişmesini önlemektedir.Bu olaya allelopati denir Bazı yabancı otlar çıkardıkları salgılarla çevrelerindeki diğer bazı otların gelişmesini önlemektedir.

5. Toprak Sıcaklığını Düşürürler

  • Yabancı otları toprak sıcaklığı üzerine etkisi otun türüne yoğunluğuna hava koşullarına ve toprak özelliklerine bağlı olarak değişmektedir.
  • Yabancı otlar toprak sıcaklığını düşürme özellikleriyle, topraktaki mikroorganizmaların faaliyetlerini azaltır.
  • Bitkilerin topraktaki besin maddelerini almalarına etki eder.
  • Toprağa ekilen kültür bitkilerinin olgunlaşmasını geciktirir ve hasatta gecikme sorunları ortaya çıkar
  • Kültür bitkisi tohumlarının çimlenmesini ve vejetatif organların sürmesini geciktirirler, böylece bu bitkilerin kritik dönemlerinde uzun süre hastalık ve zararlıların hücumuna uğramasına neden olurlar.
  • Toprağa ekilen kültür bitkilerinin olgunlaşmasını geciktirir ve hasatta gecikme sorunları ortaya çıkar.

6. Kültür Bitkilerinin Üniform Gelişmesini Ve Olgunlaşmasını Önlerler

Yabancı otlar kültür arazisinde çoğu kez normal dağılış göstermezler Gerek oluşturduğu tohumlarının çoğunu bulunduğu yere döküşü, gerekse bazılarının toprak altı organları ile çoğalması arazide ocaklar halinde dağılışına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak da yabancı otların yoğun olarak bulunduğu alanlarda ışık su ve besin maddeleri

7. Tarım Ürünlerinin Kalitesini Düşürür

Yabancı otların birçoğu tarım ürünlerinin kalitesini ve pazar değerini düşürmektedir.

A) Bitkisel ürünlerin kalitesini düşürürler

A.1) Hayvan yemi olarak kullanılan ot, saman vb.’nin Kalitesinin düşürler; Yabancı otların hayvan yemi içerisinde bulunması onun besin değerini düşürmekte besiciliğin maliyetini artırmaktadır. Kangal (Onopordon spp.) , labada (Rumex crispus) gibi kalın ve sulu gövdeli yabancı otlar içerisinde bulunduğu yem bitkisi ile aynı zamanda kurumadığı için küflenmeleri bunun sonucunda yem bitkisinin pazar değerinin düşmesine neden olur.

A.2) Şeker pancarında şeker oranını düşürürler

A.3) Kültür bitkisinde cılız dane oluşumuna neden olurlar

A.4) Tohumları kültür bitkisi tohumlarına karışarak kalitesini düşürürler

B. Hayvansal Ürünlerin Kalitesini Düşürürler

1.Yabancı otlar hayvanların deri ve yapağılarının kalitesinin düşmesine neden olurlar

2. Bazı yabancı otların kokusu ete ve süte geçerek kaliteyi bozarlar

8. Kültür Arazisinin Değerinin Düşürürler

Özellikle mücadelesi güç olan yabancı otlarla kaplı arazilerin satış değeri daima düşük olmaktadır. Bu yabancı otların mücadelesi bazı hallerde arazinin değerine yaklaşmakta hatta geçmektedir.

9. Kültür Bitkilerinin Hastalık Ve Zararlılarına Yataklık Ederler

Birçok yabancı ot kültür bitkisi üzerinde zararlı olan virüs, nematod, bakteri, fungus, akar ve böceklere yataklık ederler. Kültür bitkilerinde zararlı olan etkenleri üzerlerinde barındırarak onlara barınak ve gıda temin etmekte ayrıca yıldan yıla geçişlerini sağlamaktadır.

10. Yabancı Otların Bazıları Kültür Bitkileri Üzerinde Parazit Olarak Yaşarlar

Bazı yabancı otlar kültür bitkilerinin doğrudan besin maddelerini alarak onlar üzerinde parazit olarak yaşarlar. Parazit bitkiler yarı ve tam parazit olmak üzere iki kısma ayrılır.

Yarı parazit bitkilerin yaprakları vardır ve özümleme yaparlar. Bunlar konukçu bitkiden sadece su ve mineral madde alırlar.

Tam parazit bitkiler ise yaparak ihtiva etmezler organik ve inorganik besin maddesi ihtiyacını konukçu bitkiden temin ederler. Yarı parazit olan ökse otu (Viscum album) , ağaçların dallarına köklerine salarak su ve mineral madde ihtiyacını konukçu bitkiden alırlar. Tam parazit bitkilerde küsküt (Cuscuta spp.) emeçlerini konukçu bitkinin gövdesine , canavar otu (Orobanche spp.) ise konukçu bitkinin kökleri içerisine salarak beslenirler. Parazit bitkilerin beslenmesi sonucun konukçu bitkiler zayıflar ve ileri dönemde ölebilirler.

11. Çiftlik Üretim Masraflarını Yükseltirler

Yabancı otlar çiftliklerde özellikle toprak işleme ve hasat masraflarını artırırlar. Bu otların bulunduğu arazilerin işlenmesi sırasında daha fazla yakıt harcanmakta alet ve ekipman yıpranması ya da kırılmasına neden olmaktadır.

12. Baraj, Göller,göletler, Havuzlar Ve Sulama Şebekelerinde Sorun Yaratmaktadır.

Barajlar göller göletler havuzlar ve sulama şebeklerinde önemli ölçüde yoğunluk oluşturan yabancı otlar bunların amaca uygun olarak kullanılmasını önlediği gibi özellikle barajların zamanla dolmalarına neden olmaktadır. Birçok yabancı ot sulama kanallarını tıkamakta ve suyun akımını engellemektedir.

13. Yabancı Otların Bazıları Hayvan Sağlığı Üzerine Olumsuz Yönde Etkili Olurlar.

Hayvanların gözlerine ve driklerine batmak surateiyle zararlı olurlar. Bazı yabancı otlar hayvanların hastalanmasına ve ölmesine neden olmaktadır.

14. Yabancı Otların Bazıları İnsan Sağlığını Olumsuz Yönde Etkilemektedir

Bazı yabancı otlar insan sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir.

Doğrudan Etkisi

Bazı yabancı otlar hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da zehirlenmelere neden olmaktadır. Bazı yabancı otlar insanlarda alerjik hastalıklara neden olmaktadır. Bazı yabancı otların çıkardıkları toksinlerle insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Dolaylı Etkisi

Bu durum daha çok zehirli yabancı otarlı yiyen hayvanların sütüne veya etine toksik maddelerin geçişi ve bu sütü veya eti tüketen insanların sağlığının bozulması şeklinde ortaya çıkmaktadır.

15. Yabancı Otlar Yangın Tehlikesini Artırır.

16. Yabancı Otların Diğer Zararları:

Bina ve tesislerin kullanımını sınırlar tarihi eserlerin ömrünü sınırlar ve ömrünü azaltır.

İletişim
  • 0312 344 44 10
  • 0532 724 66 69
  • info@bioland.com.tr
  • Kızılırmak Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No:39/77 Çankaya