Su, insan yaşamı için en gerekli bileşenlerden birisi olarak gösterilmektedir. Öyle ki vücudumuzun yarısından fazlasını oluşturan su, oksijenden sonraki en önemli hayati ihtiyaç olarak bilinmektedir. Yaşamsal fonksiyonlardaki önemi, suyun bulunması, korunması, depolanması ve su deposu temizleme aşamasında hassas olmamızı gerektirmektedir. Dünyanın kuraklığa doğru gittiği bir dönemde var olan suların verimli kullanılması insanların sorumluluğundadır.

Yapılan çalışmalar sonunda insanların kullanımına hazırlanacak birçok su kaynağı bulunmaktadır. Bu su kaynakları insanlara sunulmadan önce belli kontrollerden geçirilmektedir. Su kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması için yapılacak ikinci eylem onların depolanması ve su deposu temizleme işleminin yapılmasıdır.

Kullanılacak olan bir suyun depolanması ve ihtiyaç olduğunda depodan kullanılması, su tasarrufunun önemli bir parçasıdır. Su deposunun ise kendisine özel yapım, kullanım ve onarım incelikleri mevcuttur. Bu yazımızda su deposunun kullanılmasının gereklerine ve su deposunun temizlenmesi aşamalarına değinilecektir.

Su Deposu Temizliği Ne Kadar Sürer?

Temizleme işlemi deponun büyüklüğü ve içerisindeki kirlilik oranına göre değişmektedir. Ancak ülkemizde kullanılan standart depolarının temizlik süreleri ortalama olarak 3 saat sürmektedir. Personel sayısının arttırılması ve daha teknolojik cihazların kullanılması ile su deposu temizliği süresi kısalabilir. Personelin yetenekli olması ve alanında tecrübeye sahip olması da süreyi kısaltıcı bir etkiye sahiptir.

Su Depoları Neden Dezenfekte (Su deposu dezenfektasyonu) Edilmelidir? 

1. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olan patojen mikroorganizmaları yok etmek.

2. İçme sularında kötü tat ve kokuya neden olan organik maddeleri ve organizmaları uzaklaştırmak.
Bulaşıcı hastalıklar için su en elverişli geçiş vasıtasıdır. Su depolarında uzun bir süre bekletilen şebeke suyunda, klor aktivitesini yitirmekte ve mikroorganizmalar için elverişli ortam oluşmaktadır. Su depolarının uzun süre temizlik ve dezenfektesinin yapılmaması sonucunda, meydana gelen fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirlilikler, su depolarında; çamurlaşma, dökülme, paslanma, suda; renk, koku ve bakteri oluşumu neden olmaktadır. Bu durum suyun içilebilirlik ve kullanılabilirlik özelliğini yok etmektedir.

Suyun sağlıklı, kaliteli ve güvenli bir şekilde halka ulaşması için, şebeke suyu istenen kaliteyi sağlasa bile, belli dönemlerde şebeke hatlarında yapılan bakım onarım çalışmaları sonrasında, suya bulaşan kirleticilerde depolar için büyük risk oluşturmaktadır.

Ayrıca çalışmalarımızda tespit ettiğimiz önemli kirletici unsurlardan biride depo içerisindeki kanalizasyon bağlantı borularında oluşan sızıntılardır. Bu sızıntılarla suya bulaşan canlı organizmalar insan sağlığını tehdit etmektedir.

Sonuç olarak içme ve kullanma suyu depolarının bakım, onarım, temizlik ve dezenfekte işlemleri için standart kriterler belirlenmeli; bu standartlar ile depo içerisindeki suyun kullanım amacını ve kalitesini koruyabilecek şekilde gerekli denetimleri yapılmalıdır.

İletişim
  • 0312 344 44 10
  • 0532 724 66 69
  • info@bioland.com.tr
  • Kızılırmak Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No:39/77 Çankaya