Tarla faresi vücutları açık griden kirli kahverengine kadar değişen renktedirler. Vücudunu örten tüyler uzun ve yumuşak yapıda olup parlak görünüşlüdür. Sırt tüyleri dip tarafta esmer gri, üstte kahverengi kızıldır. Karın kısımları daha açık renktedirler. Karın renkleri beyaz veya kirli beyazdır. Sırt ve karın renklerinin birbirine karıştığı yanlarda belirli bir yan çizgi yoktur.

Genellikle vücutları tıknazcadır. Başları büyükçe, burunları basıktır. Gözleri parlak siyah renktedir. Kulakları kısa ve küçük olup yarı kısmı baş kılları arasına gömülmüş gibidir. Tarla faresi ilacı için web sitemiz üzerinden ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Vücutları 90-180 mm arasındadır. Kuyrukları vücutlarına oranla daha kısa olup 18-53 mm arsında oynar. (Vücutlarının 1/5 si kadardır) Kuyrukları başlangıç noktasından, ucuna kadar kısa, seyrek kıllarla kaplıdır. Bu kıllar açık renktedirler. Arka ayakları 19-24 mm uzunluktadır. Vücut ağırlıkları 26-60 gr arasında oynar. Tüm tarla, bahçe ve çayır mera bitkileri konukçularıdır. Özellikle arpa, yulaf, mısır, yonca, meyve ve sebzelerde zarar yaparlar. Genç orman ağaçları da başlıca konukçularıdır.

1 tür bitkilerinin ve çayır mera bitkilerinin yeşil kısımlarında, tohum ve meyvelerinde zararlıdırlar. Meyveliklerde ve ormanlarda fidanların kök boğazlarını, gövdelerini yemek, kemirmek ve kesmek suretiyle zarar yaparlar. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi daha fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15 gr kuru ve 25 gr yeşil yem yer. Zararları nüfus yoğunluklarına bağlıdır. Bu oran %100’e kadar çıkabilir.

TARLA FARESİ YUVALANMALARI:

Tarla fareleri 4-6 giriş deliği bulunan 10-70 cm derinliğindeki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktiftirler. Ancak özellikle geceleri faaldirler.

TARLA FARESİ HAREKET VE FAALİYETLERİ:

Tarla faresi deniz seviyesinden 2500 metre yüksekliğe kadar bitki olan hemen her yerde görülürler. Hububat, sebze ve meyve, yonca bitkilerinde yeşil akşamı, tohumlarını ve meyvelerini yerler. Onları kemirirler ve de kirletirler.

Beslendikleri alanlarda besin tükenince başka alanlara geçerler. Oralarda zararlı olmaya başlarlar. Bu yerler farklı kültür bitkileri olduğu gibi ambar ve depolarda olabilir. Tarlalarda gıda azalınca tarlalardan ambar, depo ve kilerlere geçerler. Kış boyunca buralarda kalırlar ve buraları terk etmezler.

TARLA FARESİ ÜREMELERİ:

Dişileri her ay doğum yapabilirler. Ancak yılda 4-6 doğum yaparlar. Her defasında 6-10 yavru (ortalama 5-6) meydana getirirler. Gebelik süreleri 3 hafta-1 ay arasında değişir. Doğan yavruların %40’ı çeşitli nedenlerden dolayı ölürler. Bir çift tarla faresi yılda 700-800 yavru meydana getirir. Ancak bunların takriben yarısı yaşamaz.

Tarla faresi ve yavruları annelerinden 15-20 gün süt emerler. Sütten kesilen yavrular kendileri beslenmeye, gıda almaya başlarlar. Çeşitli besinlerde kemirmek, yemek, pisletmek suretiyle zarar yaparlar. Yavrular 2-3 ay içinde (ortalama 50-60 gün) ergin hale gelerek anaları ile birlikte yuva yapmaya başlarlar. Tarla fareleri ortalama 3-4 yıl yaşarlar.

Kedi köpek, leylek, baykuş, kerkenez, doğan, şahin, atmaca, kartal, gelincik, sansar ve yılanlar tarla farelerinin başlıca predatörleridir. Bunlar Tarla Farelerini büyük ölçüde baskı altında tutarlar. İnsanlar çeşitli yollarla tabiatta mevcut olan doğal dengeyi bozdukları zamanlarda Tarla Fareleri büyük ölçüde daha çok zararlı olurlar.

Tarla faresi ilacı için geliştirdiğimiz özel formül ile çok kısa süre içerisinde bu kemirgenlerden kurtulabilirsiniz.

İletişim
  • 0312 344 44 10
  • 0532 724 66 69
  • info@bioland.com.tr
  • Kızılırmak Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Cad. No:39/77 Çankaya